Bilens rolle i de danske hjem har forandret sig rigtigt meget over de sidste par årtier. Til at starte med var bilen mest af alt et praktisk værktøj: med en bil kunne man pludseligt flytte sig over meget store afstande på relativt kort tid, og kunne desuden transportere tungt gods uden problemer. Det var i sig selv fantastisk, og selvfølgeligt værdsatte folk deres bil dengang.

Men i dag er det lidt et andet forhold vi har til bilen. Den opfylder selvfølgeligt stadig det samme praktiske behov som dengang: men det er tråd lidt i baggrunden. Måske fordi vi tager det som en selvfølge, og måske fordi der rent faktisk er alternative værktøjer i dag. Man kan tilbagelægge lange distancer med offentlig transport som busser og tog for eksempel. Eller hoppe på et fly, hvis det er endnu længere afstande der er tale om. Bilen er altså ikke længere det primære værktøj vi tænker på, når vi overvejer de praktiske problemstillinger, som ellers en gang var hvad biler primært var værdsatte for. Til gengæld har bilerne formået at få en helt ny plads hos os: en plads der gør, at vi værdsætter den endnu mere, og på et dybere plan, end folk gjorde før i tiden.

Tag min nye Kia Niro for eksempel. Selvfølgeligt opfylder den mine praktiske behov i hverdagen. Det er min Kia der gør, at jeg kan stå op i sidste øjeblik, og alligevel nå på arbejde til tiden. Det er min Kia der gør det muligt kun at handle ind én gang om ugen, og så til gengæld fylde hele bagagerummet med dagligvarer og hvad der ellers er brug for. Min min Kia Niro er så meget mere end bare det praktiske værktøj der løser de behov. Vores lille Niro er en del af familien. Vi tillægger den alle en vis form for personlighed, og vi sætter mindst ligeså meget pris på den blotte eksistens som vi gør på dens praktiske elementer.

Samtidig er den et tilflugtssted, og det er her, jeg tror den største værdi for moderne danskere er at finde. Vi lever i en tid, hvor vi aldrig rigtigt er helt alene. Vi bor i stor byer, hvor vi konstant er omgivet af støj og andre mennesker. Vi bor tæt op af hinanden i små lejligheder, og har svært ved at finde total ro derhjemme. Arbejdspladserne er blevet store og centraliserede, og ingen har deres eget kontor længere. Hvis man vil være alene i det moderne Danmark, jamen så må man sætte sig ud i sin bil. Nogle gange sidder jeg bare på en parkeringsplads nogle minutter, og lader mine tanker samle sig. Andre gange er det bare min Kia og jeg, der kører rundt uden en destination i tankerne, og bare tømmer bevidstheden.